Heeft u een vraag?

Teleson » Blog » 5 tips om de juiste sensoroplossing te vinden

5 tips om de juiste sensoroplossing te vinden

Geplaatst op: 11 mei, 2022

Sensoroplossing Teleson tips

Bruikbare tips voor een lange termijn sensoroplossing

Sensoren zijn niet meer weg te denken uit de maakindustrie. Ben of werk je bij een maakbedrijf en ben je op zoek naar de juiste sensoroplossing? Er is vaak een overvloed van aanbod, maar weinig tijd om de juiste oplossing te vinden.

Je weet wat je nodig hebt, maar niet altijd waar het te vinden is. Waar begin je? Vanuit jarenlange ervaring met machinebouwers en apparatenbouwers van seriematige toepassingen geven we deze 5 bruikbare tips voor het vinden van de juiste sensoroplossingen. Zo ga je in bruikbare stappen van vraagstuk naar een lange termijn oplossing.

1. Werk een vraagstuk zo volledig mogelijk uit

Klinkt dit als een open deur? Wellicht, maar het is uit onze ervaring toch echt het beste startpunt. Een sensoroplossing vraagstuk doordacht uitwerken helpt. Verzamel daarvoor zoveel mogelijk informatie over het vraagstuk waarop je een antwoord zoekt.

De uitdaging? Hierin zo objectief mogelijk te staan en open vragen te durven stellen. Op deze manier vind je uiteindelijk de beste oplossing in plaats van de eerste vanzelfsprekendste en makkelijkste variant te kiezen.

Sensoroplossing Teleson tips vraagstuk uitwerken

2. Controleer de haalbaarheid op meerdere punten

Door middel van een haalbaarheidsonderzoek breng je eventuele risico’s van te voren in kaart zodat je daarop tijdig kan inspelen. De haalbaarheid van de juiste sensoroplossing controleren we altijd op drie belangrijke punten:

  • Technische haalbaarheid. Soms zoekt men een sensoroplossing die moet werken onder extreme omstandigheden en moet voldoen aan specifieke goedkeuringen. Het risico bestaat dat dit nog niet mogelijk is met de huidige technieken.
  • Financiële haalbaarheid. Stel dat er veel eisen worden gesteld aan de sensoroplossing, maar de prijs per stuk mag bijvoorbeeld niet boven de € 5,00 uitkomen. Soms moeten we dan tot de conclusie komen dat het niet haalbaar is. In die gevallen geldt, is men bereid concessies te doen in eisen of biedt het project ruimte voor een hogere prijs?
  • Planningsmatige haalbaarheid. Stel er is een deadline en daarvoor moet een sensoroplossing beschikbaar zijn. Als de deadline een harde eis is en de geschatte leverdatum is na de deadline, dan vervalt wellicht de optie die technisch en financieel gezien wel de voorkeur had.

Door in het onderzoeksproces deze punten uit te werken en kritisch te beoordelen kan je tijdig voorkomen dat je tijd, geld én energie verspilt.

3. Maak een doordacht productontwerp en test de sensoroplossing uitvoerig

Is de sensoroplossing nog steeds haalbaar? Dan is de volgende stap om het ontwerp definitief te maken en te gaan testen! In veel projecten hebben wij te maken met prototypes en 0-series, welke uitstekende middelen zijn om de toepassing in de praktijk te testen.

Testen is een cruciale fase om te voorkomen dat een serieproductie van sensoroplossingen start met fouten. Werk dus het productontwerp eerst uit en test de toepassing! Zoals we bij Teleson zeggen: “beter twee keer meten en één keer boren, dan andersom.”

4. Richt het proces in en maak een realistische planning

Een proces inrichten is een vak apart waar veel variabelen bij komen kijken. Daarom is het belangrijk om het proces tijdig goed in te richten en de stappen in kaart te brengen binnen een duidelijk tijdsframe. Begin met het proces in kaart te brengen en zorg dat hieraan duidelijke en haalbare data gebonden zijn.

Vaak komen onderdelen namelijk van vele verschillende leveranciers. Levert één leverancier van essentiële onderdelen niet op tijd, dan kan een compleet project vertraging oplopen. Lees ook meer over hoe wij omgaan met (te) lange levertijden >

5. Leg belangrijke evaluatiemomenten vast

Onze laatste tip klinkt logisch, maar wordt vaak vergeten als we kijken naar de lange termijn. Bouw dan ook altijd evaluatiemomenten in. Denk hierbij niet alleen aan kwaliteitscontroles en procescontroles, maar overweeg ook jaarlijks om leveranciers te vragen naar de beschikbaarheid op lange termijn. Zo kan je er tijdig achter komen wanneer een essentieel onderdeel van de sensoroplossing bijvoorbeeld niet meer leverbaar is en hier op inspelen.

Hulp nodig in de zoektocht naar de juiste sensoroplossing?

Profielfoto Ralf de Hamer Teleson Your Sensor and Safety Partner

Wij gebruiken deze tips niet alleen zelf op regelmatige basis, maar ondersteunen hierin ook maakbedrijven. Ze zijn direct te gebruiken, maar je kunt ze uiteraard personaliseren op de eigen organisatie. Heb je nog vragen of hulp nodig? Stuur dan een bericht naar sales@teleson.nl en dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Deel

Blijf op de hoogte!
Schrijf u in en ontvang eens per kwartaal een algemene nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.