Heeft u een vraag?

Teleson » Blog » Hoe kies je de juiste veiligheidsschakelaar voor jouw deurbeveiliging?

Hoe kies je de juiste veiligheidsschakelaar voor jouw deurbeveiliging?

Geplaatst op: 4 november, 2022

Veiligheidsschakelaar deurbeveiliging Teleson header

Om veilig en verantwoord te werken is het belangrijk om deuren te beveiligen. Vooral wanneer het om mensen gaat en jij of jouw medewerkers te maken hebben met gevaarlijke machines en afschermingen. Er zijn echter zoveel opties voor veiligheidsschakelaars voor deurbeveiliging, hoe kies je dan de juiste bij jouw situatie?

Heb je een contactloze schakelaar met een hendelvergrendeling nodig die tegelijkertijd ook de machine stopt? Een tongschakelaars met of zonder houdkracht? Magnetisch vergrendelde schakelaars of een trapped key systeem? Geen idee waar we het over hebben of welke het beste is? Ontdek hoe jij de juiste veiligheidsschakelaar voor jouw deur kiest!

Zoek de verschillen tussen veiligheidsschakelaars…

We maken in ons assortiment onderscheid in vier type veiligheidsschakelaars voor machine en deurbeveiligingen. We nemen je graag mee in de verschillende types zodat je inzicht hebt in de juiste veiligheidsschakelaar voor jouw vraagstuk.

Veiligheidsschakelaar deurbeveiliging Teleson contactloze veiligheidsschakelaars

 1. Contactloze veiligheidsschakelaars

Contactloze schakelaars kunnen los gebruikt worden of gebruik maken van een hendelvergrendeling. Hierbij zijn deuren niet vergrendeld en kunnen ze worden geopend door iedereen. Na opening schakelt de machine af. Deze schakelaar is veilig omdat de machine pas opnieuw weer opstart nadat de schakelaar terug in positie komt.

Risico’s worden dus bij ingebruikname van deze schakelaar snel ingedamd. Deze schakelaar is een relatief goedkope manier van deurvergrendeling indien het Performance Level (PL) niveau minder hoog hoeft te zijn.

2. Tongschakelaar

De meest voorkomende en bekendste oplossing als veiligheidsschakelaar voor deurbeveiliging is de tongschakelaar. Een tongschakelaar is een veiligheidsschakelaar met sleutel, ook wel “tongue switch” genoemd. Een tongschakelaar wordt veel toegepast op deuren en hekwerken. Lees meer hierover in ons blog over elektrisch vergrendelde tongschakelaars.

Deze schakelaar is verkrijgbaar in verschillende varianten:

 • Zonder houdkracht: hierbij heb je dezelfde voor- en nadelen van een contactloze schakelaar die we eerder benoemde.
 • Mét houdkracht: een veiligheidsschakelaar met een hogere PL en waar een deur ook niet zomaar geopend kan worden. Om hem wel snel en veilig te kunnen openen in noodgevallen kun je kiezen voor een tongschakelaar met noodstop. Enkele andere opties zijn een startknop, ledlampen met CIP Safety of bijvoorbeeld PROFIsafe.

3. Magnetisch vergrendelde veiligheidsschakelaars

Elektromagnetische deurvergrendelingen bieden de oplossing bij bewegende veiligheidsvoorzieningen zoals deuren, kleppen, hekken of afschermkappen. Bij het openen van een veiligheidsvoorziening moeten gevaarlijke machines en machine bewegingen namelijk worden stopgezet. Magneetvergrendelingen of solenoid interlocks moeten voorkomen dat de machines weer kunnen starten en mogen niet te manipuleren of te omzeilen zijn.

Door de houdkracht die deze veiligheidsschakelaars hebben, tot 1500N, maken ze dit absoluut waar. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in uiteenlopende varianten, kwaliteit en materiaal. Denk hierbij aan kunststof, Die-Cast of RVS. Deze veiligheidsschakelaar voor deurbeveiliging is toepasbaar op PLe applicaties en van alle schakelaars is een zeer robuuste. 

Veiligheidsschakelaar deurbeveiliging Teleson trapped key

4. Het trapped key systeem

Aan dit veiligheidssysteem komt nauwelijks een mens te pas, aangezien het bijna volledig mechanisch is. Zo is er geen bedrading naar afzonderlijke deuren nodig. Handig! De machine wordt middels een hoofdschakelaar afgeschakeld.

Nadat de machine tot stilstand is gekomen, kan je met één sleutel slechts één deur of luik openen middels een deurbeveiliging. Nadat het luik weer gesloten wordt komt de sleutel van dit systeem weer vrij en kan met deze sleutel de machine weer worden aangezet. Extra veilig!

Het Trapped Key systeem is door de mechanische uitvoering ook storingsvrij en is in een die-cast uitvoering of in RVS te verkrijgen. Diverse deurvergrendelingen zijn mogelijk in de realisatiefase.

Checklist bij het uitzoeken van veiligheidsschakelaars voor deurbeveiliging

Veiligheidsvergrendelingen worden steeds vaker ingezet om onderbreking van een productieproces te voorkomen door bijvoorbeeld het per ongeluk openen van een veiligheidsdeur of veiligheidshek. Het gebruik van veiligheidsvergrendelingen draagt bij aan een consistente productiviteit en voorkomt bijvoorbeeld stilstand en herstart processen van machines.

Hierbij een handige vragenlijst om af te gaan in je zoektocht naar de juiste veiligheidsschakelaar voor deurbeveiliging:

 • Welk PL is gewenst?
 • Waar wordt de veiligheidsschakelaars toegepast en welk materiaal heeft de voorkeur?
 • Welke afdichting is noodzakelijk voor de veiligheidsschakelaar?
 • Hoeveel deuren moet je voorzien van een veiligheidsschakelaar? Bij meer deuren is een trapped key systeem vaak een interessante optie.
 • Volstaat een standaard uitvoering of wil ik extra opties?
 • Moeten de deuren wel of niet vergrendeld worden?
 • Moet er wel of geen noodstop aan de achterkant (om insluiting te voorkomen)?
 • Kan en wil je bedrading gaan trekken naar de deuren?

Extra hulp nodig?

Wellicht kom je al heel ver met onze handige checklist, maar wellicht heb je meer vragen of denk je al na over voorraadorders voor de lange termijn? Dagelijks werken wij samen met machinebouwers die te maken hebben met uiteenlopende veiligheidsprotocollen. Sparren? Stuur dan vrijblijvend een bericht naar sales@teleson.nl. Wij denken graag met je mee!

Deel

Blijf op de hoogte!
Schrijf u in en ontvang eens per kwartaal een algemene nieuwsbrief.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.