Machineveiligheid-Teleson-30-jaar-ervaring-header
Home > Blog > Machineveiligheid: 30 jaar kennis en ervaring in de praktijk

Machineveiligheid: 30 jaar kennis en ervaring in de praktijk

Geschreven door Teleson

Machineveiligheid is een van de belangrijkste aspecten in de maakindustrie. Vooral in het geval van machines, waar potentieel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, is het van groot belang om de veiligheid van werknemers en de omgeving te waarborgen. Met 30 jaar kennis en ervaring op zak kunnen we vaststellen dat de inzet van sensoren en veiligheidsschakelaars hierin een belangrijke rol speelt.

Van het begin van het ontwerp tot aan het onderhouden van de machine, het gaat bij machineveiligheid om het beoordelen, uitsluiten en beheersen van risico´s die mogelijk kunnen spelen bij gebruik van machines. In dit blog bespreken we dan ook de rol van sensoren en veiligheidsschakelaars in machineveiligheid en de voordelen van een lokale partner zoals Teleson.

 

Wat is machineveiligheid?

Machineveiligheid is een belangrijk onderdeel bij het werken met machines, vooral in de maakindustrie. Het omvat alle aspecten die te maken hebben met veiligheid bij het gebruik van machines, zo ook het gebruik van sensoren en veiligheidsschakelaars om ongelukken te voorkomen en het naleven van lokale wet- en regelgeving.

Het belang van het correct implementeren van machineveiligheid is dat het de kans op ongelukken minimaliseert en de veiligheid van werknemers en de omgeving waarborgt. Het is essentieel om ongelukken op de werkvloer te voorkomen en ervoor te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken met machines.

 

Machineveiligheid-Teleson-30-jaar-ervaring-Wat-is-machineveiligheid

 

De rol van sensoren en veiligheidsschakelaars

Het is belangrijk om bij het maken van een machine extra scherp te zijn op de veiligheidsonderdelen. Het toepassen van de juiste oplossing voor veiligheidsschakelaars en sensoren en het hanteren van de machinerichtlijnen, zorgen ervoor dat onveilige situaties voorkomen kunnen worden.

Sensoren en veiligheidsschakelaars spelen dus een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid van werknemers en de omgeving bij machines, zoals bij de volgende toepassingen:

 

1. Bewaking van veiligheidszones

Veiligheidsschakelaars en sensoren kunnen worden gebruikt om veiligheidszones rondom machines te bewaken waar werknemers niet mogen komen wanneer de machine in werking is. Wanneer een werknemer de veiligheidszone betreedt, kan de sensor of schakelaar een signaal sturen naar de machine om deze te stoppen. Op deze manier kan voorkomen worden dat werknemers in contact komen met bewegende onderdelen van de machine en daardoor gewond raken.

 

2. Noodstop

Veiligheidsschakelaars worden ook gebruikt als noodstop. Wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat, kan de werknemer op de noodstopknop drukken om de machine direct te stoppen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een vastzittende pers of een machine die onverwacht begint te bewegen.

 

Machineveiligheid-Teleson-30-jaar-ervaring-noodstop

 

3. Detectie van gevaarlijke situaties

Sensoren kunnen worden gebruikt om gevaarlijke situaties te detecteren. Bijvoorbeeld wanneer er te veel druk op een machine staat of wanneer er te veel trillingen optreden. Wanneer de sensor een gevaarlijke situatie detecteert, kan deze een signaal sturen naar de machine om deze te stoppen of om de productiesnelheid te verminderen.

 

Onderhoud is essentieel

Het is daarnaast belangrijk om onderhoud te laten plaatsvinden om de veiligheid van machines te waarborgen, waaronder het kalibreren van sensoren en veiligheidsschakelaars. Ondanks dat het de bedoeling is dat deze componenten probleemloos werken, is inzicht en onderhoud essentieel voor optimale prestaties. Dit helpt voorkomen dat er onverwachte uitval of storingen optreden die de veiligheid in gevaar kunnen brengen. Door op de juiste momenten onderhoud uit te voeren, kunnen potentiële problemen tijdig worden opgespoord en verholpen, waardoor de levensduur van de machine wordt verlengd en de productiviteit wordt verhoogd.

 

Veelvoorkomende producten bij machineveiligheid

Om bovenstaande redenen monteren maakbedrijven hun machines met een veiligheidsschakelaar of sensoroplossingen die bijdragen aan het veiliger maken van machines. Veelvoorkomende producten die gebruikt worden ten behoeve van machineveiligheid zijn:

 

IDEM-Safety-Switches-contactloze-schakelaars-Teleson

Contactloze veiligheidsschakelaars

Contactloze veiligheidsschakelaars zijn veiligheidssensoren die gebruikt worden om machines veiliger te maken. In tegenstelling tot mechanische veiligheidsschakelaars hebben ze geen bewegende delen waardoor er minder slijtage en onderhoud nodig is. Daarnaast detecteren ze de positie van een object door middel van elektromagnetische velden. Ze zijn betrouwbaar en effectief in het voorkomen van ongelukken.

 

 

IDEM-Safety-Switches-magnetische-veiligheidsschakelaars-Teleson

Veiligheidsschakelaars met houdkracht

Veiligheidsschakelaars met houdkracht zijn een type veiligheidsschakelaar dat wordt gebruikt om machines veiliger te maken. Ze hebben een magnetische houdkracht om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld deuren niet zomaar open getrokken kunnen worden, zelfs als er kracht wordt uitgeoefend. Hierdoor kan een gebruiker niet onverwacht in de buurt van gevaarlijke bewegende delen komen en worden ongelukken voorkomen.

 

 

IDEM-Safety-Switches-noodstopschakelaars-Teleson

Noodstopschakelaars en trekkoordschakelaars

Een noodstopschakelaar is een schakelaar die wordt gebruikt om een machine onmiddellijk uit te schakelen in noodsituaties. Het is gemakkelijk bereikbaar en kan handmatig worden bediend.

Een trekkoordschakelaar wordt gebruikt om een machine uit te schakelen wanneer er aan een koord wordt getrokken. Het koord loopt langs de gevaarlijke zone van de machine en wanneer er aan getrokken wordt, wordt de machine uitgeschakeld om ongelukken te voorkomen.

 

IDEM-Safety-Switches-trekkoordschakelaars-Teleson

RVS316 en IP69k afdichting

Alle genoemde veiligheidsproducten zijn beschikbaar in RVS en IP69K afgedicht. Hierdoor zijn de producten robuust, hebben een langere levensduur en zijn zeer geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie en andere veeleisende omgevingen.

Daarnaast wordt er vaak voor RVS gekozen omdat deze beter bestand zijn tegen externe invloeden zoals het weer, hoge en lage temperaturen, agressieve schoonmaakmiddelen en schoonmaken met hoge druk.

 

 

Voordelen van een lokale partner zoals Teleson

Bij het waarborgen van de veiligheid van werknemers en de omgeving is het van groot belang dat de juiste sensoren en veiligheidsschakelaars worden gebruikt. Vooraf denken we mee en geven we vrijblijvend advies om samen tot de beste oplossing te komen.

Een lokale partner zoals Teleson kan daarnaast ondersteunen met:

 

1. 30 jaar kennis en ervaring

Teleson heeft 30 jaar kennis en ervaring in machineveiligheid, waardoor we een betrouwbare partner zijn voor advies en oplossingen op maat. Onze expertise stelt ons in staat om snel en effectief te reageren op problemen en om klantspecifieke oplossingen te bieden. We blijven trends en ontwikkelingen in de machineveiligheid volgen om onze klanten nog betere en innovatieve oplossingen te bieden voor hun vraagstukken.

Machineveiligheid-Teleson-30-jaar-ervaring-4

 

2. Klantspecifieke oplossingen

In tegenstelling tot andere bedrijven, hebben wij als lokale partner korte lijnen met de fabriek, waardoor wij ook klantspecifieke oplossingen kunnen bieden. Dit stelt ons in staat om flexibel te zijn en maatwerkoplossingen te leveren die perfect aansluiten bij de behoeften van de klant. Dit zorgt voor een optimale werking van de machine en draagt bij aan een hogere productiviteit en veiligheid.

 

3. Voorraden

Bij Teleson denken we aan de lange termijn en bieden we de mogelijkheid om voorraden te houden voor onze klanten. Hierdoor kunnen we een korte levertijd hanteren en lange termijn planning aanhouden wat weer leidt tot kostenbesparing. Daarnaast wordt de productietijd van de machine zo kort mogelijk worden gehouden en wordt voorkomen dat de veiligheid in gevaar komt doordat er geen onderdelen beschikbaar zijn.

 

4. Snelle reactietijd

Wanneer problemen zich voordoen is het hebben van een lokale partner belangrijk, want een lokale partner zoals Teleson kan adequaat schakelen, meedenken en helpen met het vinden van een snelle oplossing, zodat het proces weer hervat kan worden. Hierdoor blijven machines optimaal werken en de veiligheid van werknemers en de omgeving eerder gewaarborgd. Als een partner ook nog eens ISO 9001 gecertificeerd is, wordt er niet alleen naar een snelle oplossing gezocht, maar ook altijd naar een lange termijn oplossing gekeken.

 

5. Kennis van lokale wet- en regelgeving

Een lokale partner zoals Teleson is bekend met de lokale wet- en regelgeving op het gebied van machineveiligheid. Hierdoor kunnen wij ervoor zorgen dat de sensoren en veiligheidsschakelaars voldoen aan de lokale eisen en normen.

 

Optimaliseer de veiligheid van jouw machines met Teleson: 30 jaar ervaring in sensoren en veiligheidsschakelaars

Machineveiligheid-Teleson-30-jaar-ervaring-5

Veiligheid is belangrijk bij het maken van elke machine. Het belang van het goed hanteren van machineveiligheid is dat de kans op een ongeluk geminimaliseerd wordt. Sensoren en veiligheidsschakelaars spelen dus een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid van werknemers en de omgeving bij machines.

 

Een lokale partner kan hierbij van groot belang zijn, door hun kennis van de lokale eisen, normen, klantspecifieke oplossingen, voorraden en snelle levering. Hierdoor kan de veiligheid van werknemers en de omgeving optimaal worden gewaarborgd.

 

Met maar liefst 30 jaar kennis en ervaring op zak maakt dat Teleson maakbedrijven effectief kan helpen hun machines te laten voldoen aan de optimale machineveiligheid. Dit kan een oplossing zijn op het gebied van sensoren of veiligheidsschakelaars, maar ook een vraagstuk op het gebied van machineveiligheid.

Heb je een vraagstuk op het gebied van machineveiligheid? Met onze expertise en brede assortiment vinden we altijd een oplossing voor jou!

Deel dit bericht met je netwerk

Het Teleson-stappenplan van vraagstuk naar betrouwbare oplossing

Teleson over ons