Home > Blog > Vier factoren bij de keuze tussen een puntniveau schakelaar of continue niveausensor

Vier factoren bij de keuze tussen een puntniveau schakelaar of continue niveausensor

Geschreven door Teleson

Bij de keuze tussen een puntniveau schakelaar en niveausensor is het van belang dat u het verschil begrijpt.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende sensortechnologieën om uit te kiezen. Sommige bestaan al tientallen jaren en worden toegepast in industrieën zoals voedingsmiddelen, dranken en productie. In deze blog proberen wij de verschillen voor u inzichtelijk te maken.

 

1. Het werkingsprincipe

Niveauschakelaar

Een niveauschakelaar is een apparaat dat de aanwezigheid of afwezigheid van vloeistof detecteert, wanneer een vooraf bepaald niveau wordt bereikt. Voor het grootste deel werken ze als een aan/uit-schakelaar om een functie te activeren als het niveau van de tank stijgt of daalt tot een bepaald niveau. Dit kan zijn om een alarm af te laten gaan of een apparaat in te schakelen. De schakelaar detecteert wanneer de vloeistof het gewenste punt heeft bereikt en fungeert als schakelaar om de noodzakelijke reactie te activeren.

Niveausensor

Een continue niveausensor is vereist als het nodig is om elk mogelijk tussenniveau van een tank of vat te meten, ook wel continue niveaumeting genoemd. Dit betekent dat de sensor terugkoppeling geeft, ongeacht het niveau van de vloeistof.

 

2. Het meten van de taak

Niveauschakelaar

Een niveauschakelaar is doorgaans bedoeld voor processen waarbij hoge of lage niveaus moeten worden bewaakt. Bijvoorbeeld het voorkomen van overvullen, uitdroging of lekkage.

Niveausensor

Een niveausensor bewaakt continu het exacte vloeistofniveau. Deze is uitermate geschikt voor processen waarbij hoge precisie nodig is en waarbij het meten van het niveau van belang is.

 

3. Omgevingsfactoren

Er zijn verschillende omgevingsfactoren die kunnen bepalen welke sensor het meest geschikt is voor de toepassing:

 

Temperatuur en druk

Afhankelijk van de bedrijfstemperatuur en druk in de applicatieomgeving kunnen verschillende materialen en ontwerpen van niveauschakelaars en sensoren al dan niet geschikt zijn.

 

 

Chemische compatibiliteit

De behuizing van de schakelaar of sensor moet worden geselecteerd op basis van de vloeistof die wordt gemeten. Hou hierbij rekening of de vloeistof zich zal opbouwen of oppervlaktes zal bedekken. In deze gevallen hebben solid-state sensoren zonder bewegende delen de voorkeur.

 

 

Meetbereik

Hoe diep het vat of de tank is en de vereiste afstand tussen het vloeistofoppervlak en de sensor, dat helpt de juiste sensor te bepalen.

 

 

Soort reactie of uitgang

Diverse sensoren zijn beter geschikt voor het produceren met verschillende uitgangen: analoog, digitaal, relais en andere opties.

 

 

Grootte en vorm van de tank

De grootte en vorm hebben invloed op welke sensor geschikt is voor de toepassing. Bijvoorbeeld: voor smalle tanks zijn ultrasone sensoren niet geschikt.

 

 

4. Type niveausensoren en puntniveau schakelaars

Er zijn twee hoofdcategorieën te definiëren; continue niveausensoren en puntniveau schakelaars. Binnen deze categorieën vallen diverse types.

Niveauschakelaars

  • Optische vloeistofniveau schakelaars (SST Sensing)
  • Horizontale vlotterschakelaars
  • Verticale vlotterschakelaars
  • Ultrasone niveausensoren

 

Niveausensoren

  • Dompelniveausensoren
  • Ultrasone niveausensoren
  • Capacitieve niveausensoren

 

Optische vloeistofniveau schakelaars van SST Sensing

SST Sensing is één van de wereldwijde marktleiders in optische niveaumeting technologie. Zij leveren een brede range van optische sensoren welke uitermate geschikt zijn in sectoren zoals voedingsmiddelenindustrie, brandstof of koelvloeistofniveau, lekdetectie in machines en apparaten. Teleson is Authorized Distributor van SST Sensing. Schakel ons in voor specialistisch advies, klantspecifieke oplossingen of gewoon de beste voorwaarden.

Deel dit bericht met je netwerk

Samen maken we toepassingen slimmer,
veiliger en beter. Teleson helpt bij: